Bijbellezen, waarom en hoe?
Met de stadsbijbel heeft u een Nieuwe Testament ( NT) in handen gekregen.

Het NT is het tweede deel van Bijbel, begint met een beschrijving van het leven van Jezus ( de eerste 4 boeken, de Evangeliën) door 4 mensen die Jezus van nabij meegemaakt hebben.

De Bijbel is een fascinerend boek, na eeuwen nog steeds het meest gedrukte, verkochte en vertaalde boek ter wereld. Toch is de Bijbel en het NT niet meteen makkelijk te begrijpen, omdat het zich afspeelt in een tijd aan het begin van ons jaartelling… want Jezus geboorte was het begin!
Ook omdat Jezus het hart is van het Christendom is het goed om daar te beginnen want je begint bij de kern van de zaak.
Stacks Image 2016


Waarom zou je Bijbel lezen
• Het is een hulp: Je krijgt een antwoord op vele ( levens) vragen
• Het is eerlijk: Je laat God/Jezus zelf aan het woord ipv er alleen over hem te praten
• Het is inspirerend: door de eeuwen heen zijn vele mensen geïnspireerd om net als Jezus echt iets voor anderen te betekenen en hebben grote dingen gedaan.
• Het is belangrijk: als het waar is wat Jezus zei en deed is het de grootste ontdekking van je leven en heb je de hoofdprijs. (… als het niet waar is heb je niets verloren)
• Het is confronterend: er wordt openhartig gesproken over de ellende die wij veroorzaken in deze wereld.
• Het is interessant: je gaat van veel gebruiken, gezegdes en dingen in onze cultuur en geschiedenis begrijpen en je ontdekt waar ze vandaan komen.


Stacks Image 2453


Hoe kan je de Bijbel lezen?
Vooral geschikt als je het wilt doen met de houding: Wie is God? Heeft Hij mij iets te zeggen. Als je Hem de kans wilt geven tot je te spreken en je Hem op zijn woord wilt nemen. Net zo als je iemand pas echt leert kennen al je de persoon en zijn woorden serieus neemt.
Bijbellezen, hoe pak je dat eigenlijk aan?
Natuurlijk doet iedereen het op z’n eigen manier, maar een paar dingen zijn toch eigenlijk wel onmisbaar. Je kunt die samenvatten in zes stappen. Als je de eerste letter van elke stap neemt, krijg je het woord SOLVAT. Handig om te onthouden!


1. Stil worden
Als je direct begint met het lezen van de Bijbel, dan is de kans groot dat er nog van alles door je hoofd spookt. Om God te kunnen laten spreken, zul je dus eerst zelf stil moeten worden. Dat begint al door er rustig voor te gaan zitten en een ontspannen houding aan te nemen. Het kan je ook helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal bezighoudt of wat je nog moet doen. Hoe dan ook: neem bewust de tijd om stil te worden en maak letterlijk en figuurlijk ruimte voor God in je leven.
3. Lezen
Je leest het bijbelgedeelte rustig voor jezelf door en laat de woorden tot je door dringen. Als je iets niet snapt of je afgeleid wordt, begin dan weer bij het begin. Ook hardop voor jezelf lezen, helpt om je concentratie vast te houden. Probeer het gedeelte te lezen alsof je de woorden voor het eerst hoort.
2. Open handen
Bid –voordat je de Bijbel gaat lezen– om Gods nabijheid en de hulp van de Heilige Geest. Dat is geen christelijk foefje ofzo, je laat ermee zien dat het je alléén niet lukt om te begrijpen wat God in Zijn Woord te zeggen heeft. Vandaar: open handen!


4. Vragen stellen
Bijbellezen = leren praten met de Bijbel. Net zoals je een in goed gesprek vragen stelt aan elkaar, kun je ook leren om vragen te stellen aan een bijbelgedeelte.
- Wat staat er?
- Wat wil God ermee zeggen?
- Wat doe ik ermee in de praktijk?
Dat zijn de drie hoofdvragen die je iedere keer kunt stelen.
6. Toepassen
Het Woord van God wil ook wat doen in je leven: van bijbellezen moet het gaan naar bijbelleven. Wat heb je ontdekt en wat kun je vandaag in de praktijk brengen? Laat een bepaalde tekst of opdracht vanuit het bijbelgedeelte je dag kleuren! Ook geen gek idee: leer eens één tekst uit je hoofd en probeer daar regelmatig aan te denken.

Bron: http://www.hgjb.nl
5. Antwoorden
Het bijbelgedeelte dat je gelezen hebt, heeft je wat te zeggen. Ga daarover met God in gesprek. Dank Hem voor wie Hij is, vraag om kracht om te doen wat Hij zegt, belijd waarin je tekort schiet, bid naar aanleiding van het bijbelgedeelte voor anderen, enz.


Wat Bijbellezen ook voor je kan doen:
Klik op het + icoontje om de tekst uit te laten vouwen.


Bijbellezen = een ontmoeting
van hart tot hart met God hebben.
Bijbellezen = de kans
krijgen om te groeien in geloof.
Bijbellezen = ontdekken
dat God jouw vragen serieus neemt.
Bijbellezen = je leven
binnenstebuiten laten keren door God zelf.
Bijbellezen = zien
wie God voor de wereld en de mensen om je heen wil zijn.
Bijbellezen = de duivel geen ruimte geven
om je van de wijs te brengen.
Bijbellezen = de beste ontspanning
die je je maar kunt wensen.
Bijbellezen = ja zeggen
op wat je leest, al begrijp je meer dan de helft niet.
Bijbellezen = je handen leggen
op één van de 14.000 beloften in de Bijbel.
Stacks Image 2543


Nog meer hulp bij de Bijbel:


De Bijbel in lego
Klik hier


Vragen over de Bijbel/ Bijbel kwissen makkelijk en moeilijk
Klik hier


Website van Nederlands Bijbel Genootschap met webwinkel en kinderblad Alef
Klik hier


Voorlees bijbel. Online bijbel met extra uitleg en tips. Leestips voor dummies
Klik hier


Stacks Image 3230